Články (42 stran zpět) | Diskuze - Aragorn.cz



Diskuze

Články

Správci:Systém, Amthauer, hater, Nefrete, Yakaman
Popis:Diskuze, kde se mohou řešit problémy článků, ať už obecné, nebo konkrétní. Nápady na to, jak přitáhnout do této sekce nové lidi, jak ji vylepšit, zviditelnit ...
registrovaní uživatelé mají právo číst i zapisovat
neregistrovaní mohou jen číst
diskuze je odemčená
toto je systémová (oficiální) diskuze
Nástěnka:

Své texty si zálohujte, pokud Váš článek nebude schválen, bude současně vymazán z naší databáze.


Co můžete posílat do Článků?

Toto je prostor pro prezentaci Vašich beletristických či úvahových prací, které se alespoň okrajově dotýkají fantasy, sci-fi, hororu, historie, tajemna, absurdna či detektivky. Není-li již téma fantastické, nechť je fantaskní alespoň kompozice. Přijímáme povídky, básně, úvahy a postavy. Plánujete-li zpracovávat seriál nebo román po částech, nejprve uvažte, jak dlouho to skutečně vydržíte psát, budou-li se jednotlivé díly někam ubírat a vyvíjet (přinášet něco nového) a teprve odpovíte-li si kladně, zřetelně označený první díl (např. "1/12" nebo "I. díl") zašlete.


Co bude přijato a co ne?

Prosíme Vás, abyste si po sobě své dílo nejprve přečetli a rozvážili, má-li smysl jej posílat. Při prvním přečtení rovněž sami odhalíte většinu chyb a podstatně tím ulehčíte nám práci a sobě čekání na vyjití. Ani nezkoušejte posílat dílo cizí (epigonské však můžete). Vaše práce bude dále posouzena dle kvantitativních a kvalitativních hodnot. Co se prvého týče, přijímáme jen práce určitého rozsahu, v případě prózy tedy stanovuji dolní hranici na 400 slov a horní na 4000 slov. V případě poezie je 6 veršů minimum a 60 maximum, výjimku může tvořit hajku, bude-li ovšem dostatečně kvalitní, aby obstálo samo o sobě jako jediný článek. Nadpis a anotaci začněte velkým písmem, dodržte interpunkci a diakritiku. Vyvarujte se příliš rychle sesmolených a odfláklých počinů, provokací a přílišného chybování.


Za jak dlouho to vyjde?

Obvykle bude dílo vydáno do čtrnácti dnů, pouze ve výjimečných případech se může vydání zpozdit - přišlo-li by jich moc, příliš dlouhých nebo měli-li by redaktoři osobní starosti, které by jim nedovolovaly dost rychle vydávat. Chcete-li proces vydání Vašeho díla urychlit, můžete pro to udělat několik věcí: Vyškrtat zbytečné pasáže, posílat jen to lepší z tvorby, psát bez zbytečného chybování či si koupit bonus. Máte-li dojem, že není třeba Vaše díla kontrolovat, protože pravopis dostatečně (pozor, nemyslím na čtyřku) ovládáte, stačí se ozvat, proklepneme si Vás na základě některého z Vašich textů a uznáme-li, že kontrolu nepotřebujete, budete vycházet automaticky, respektive po zběžném přečtení.


Jak to je spisovně?


Nejste si zcela jisti kodifikací češtiny? Prohlédněte si následující desatero, jež by mohlo najít užitku nejen v rámci článků, ale třeba také na Rozcestí.

  1. Věta začíná velkým písmenem.
    Končí jedním z těchto způsobů: . ! ? …
    Král pozvedl svou válečnou sekeru.
  2. ! a ? užíváme vždy po jednom kousku.
    "Zhyň!" vykřikl král mocným hlasem.
  3. Za znaménky . , ! ? ; následuje vždy mezera. Nikdy není před nimi!
    Král, zvedaje svou sekeru, zařval. Nepřátelé poděšeně ustoupili.
  4. Ptáme-li se "koho", užíváme nebo mne.
    Ptáme-li se "komu", pak mně či mi.
    Ptáme-li se "o kom", užíváme mně.
    "Podej mně tu sekeru a následuj mne!" řekl mi král.
  5. Ptáme-li se "koho", píšeme ji (tu), ve všech ostatních případech (té).
    Sotva jsem ji spatřil, utíkal jsem naproti.
  6. Velké písmeno dáváme ustáleným názvům místním či osobním
    Také příslušníkům národnosti, ale ne ideologie.
    Ne přídavným jménům či příslovcím od toho odvozeným.
    Vysvětlil jsem tomu Rusovi česky, že nejsem muslim.
  7. Ypsilon píšeme po h ch k r d t n a ve vyjmenovaných slovech.
    Slova přejatá jsou výjimkou, předpona dys je ale někdy s tvrdým.
    Pilné víly vily plynule vínky a vlci zavile vyli.
  8. Měkké i přísluší v podstatných jménech mužským životným.
    Střední rod má v množném čísle koncovku -a.
    Koncovka podmětu a přísudku si většinou odpovídá (shoda).
    Děvčata sbírala chmel a otcové měli z toho radost.
  9. Podmět a přísudek jsou v každé větě; podmět smí být nevyjádřen.
    Věta bez přísudku je větným ekvivalentem.
    Přísudek může být i jmenný, se sponou být i bez ní.
    "Zhyňte!" křičí král a je [král] přitom hrozivý.
  10. V souvětí má každá věta jeden přísudek.
    Od druhé je oddělena čárkou či spojkou.
    Král statečně bojoval, aniž by se ohlížel na vlastní zranění.

Kdo si je stále nejistý, na internetu existuje tato fajnová stránka.

Jak se zobrazuje text psaný v článcích?

Každý enter se přepíše na html značku <br>. Jinak fungují veškeré html značky, tedy pokud chci tučné písmo, uzavřu jej mezi značky <strong>tučně</strong>, pokud chci kurzívou, uzavřu text mezi značky <em>kurzívou</em>.

Ideálně by měly být odstavce (anglicky paragraph) uzavřené mezi značkami <p>odstavec</p> a pak lze manipulovat s odstavci globálně. Tedy když bych na začátek dokumentu přidal <style>p{text-indent:15px}</style> bude odsazení prvního řádku odstavce 15 pixelů. V případě použití odstavců je však vhodné smazat entery (ve vstupu na aragornu), aby nevznikaly moc velké mezery. Nadpisy kapitol by měly být značeny jako <h4>nadpis 4</h4> (anglicky heading).

Vše se dá vyzkoušet velice snadno - vytvořením textového dokumentu (txt), do kterého text vložíme a uložíme jej jako .html pak jej můžeme prohlížet v internetovém prohlížeči jako kterýkoli jiný html dokument na webu. Na Aragornu navíc funguje převedení Enterů (nových řádků) na značku <br>.
Více o html například na Yuhůových stránkách. (Vyvarujte se ale, prosím, HTML tagů, pokud to jen bude možné. Stejně vám většinu z nich vymažu a jenom mi tím přidáváte práci. pozn. redaktora povídek)



Zvláštní diskuze na téma Poezie zde »
Zvláštní diskuze na téma Předměty zde »

Diskuze ⇓

Pro přidávání diskuzních příspěvků je třeba se nejprve přihlásit.

Vypisuje se 20 z celkem 1569 příspěvků|⇐ 1 ... 40 41 42 43 44 45 46 ... 79 ⇒|

Astinas - 25. června 2010 13:00
Astinas

Opičák 25. června 2010 12:07

Já si sem tam nějaký přečtu, sem tam nějaký ohodnotím a sem tam se i vyjádřím. Trochu drsné se takhle vyjadřovat o všech ne?:)
c'est la vie...

Opičák - 25. června 2010 12:07
Opičák

Ty články opravdu nikdo nečte. Nikdo se k nim nevyjadřuje, nikdo je nehodnotí. Má to tady pak vůbec nějakou cenu? Mělo by se s tím něco dělat.

ixiik - 21. června 2010 00:33
ixiik

Yakaman 20. června 2010 23:21
Ano, toho jsem si vědom. Relativně objektivní anketa by byla přímo u článků.

A možná jsi mě špatně pochopil. Já ti to nijak nevyčítám, či tak něco. Jen prostě říkám, že výsledná data z ankety budou nepřesná a je už na tobě jak vážně budeš výsledek brát.
Byl jsem na AraLARPu I, II, ... IX, AraPaintBallu I a II, , Castle LARPu II, III, PragoConu 2007, 2008, 2009, CONVENTIcONu 2009, účastnil se akce AraSponzoring Zoo, těším se na NAL :). Jo - Žiju Aragornem, no a?

Yakaman - 20. června 2010 23:21
Yakaman

ixiik 20. června 2010 22:39
Dělám anketu o článcích na jediném místě, kde ji lze udělat a to v diskuzi o článcích. Opravdu nevím, jak lépe by se to ještě dalo zrealizovat. Návrhy vítám.

Opičák - 20. června 2010 22:43
Opičák

ixiik 20. června 2010 22:39
Za příklad jmenujme naprosto geniální diskuzi Dragon Age: Origins :D

ixiik - 20. června 2010 22:39
ixiik

Yakaman 18. června 2010 17:52
Dovoluji si nesouhlasit. Pokud uděláš anketu například o nějaké hře, tak do té diskuze chodí převážně lidé co se o tu hru zajímají. A dá se předpokládat, že jí i hráli, nebo o ní alespoň něco vědí. Proto má anketa nějakou hodnotu. A hráči, kteří tuto hru hráli a do diskuze nepřišli jsou ale defakto stejní hráči jako ti co do té diskuze přijdou.

Ale uděláš-li anketu na články, které nejsou obsahem této diskuze a jsou přístupné jinou cestou než přes tuto diskuzi, tak plno lidí, co články zde na aragornu čte vůbec v této anketě nehlasuje. Dovolím si tvrdit, že je to možná i většina. Z druhého pohledu lidé co chodí do této diskuze, se četbou článku zde zabývají převážně více, než ostatní čtenáři a dá se tedy předpokládat, že přečtou více článků, než průměrný aragornský čtenář. Proto tvrdí, že tahle anketa je nepřesná. Zjistíš jak jsou na tom lidé, kteří toho přečtou více než průměrný čtenář.
Byl jsem na AraLARPu I, II, ... IX, AraPaintBallu I a II, , Castle LARPu II, III, PragoConu 2007, 2008, 2009, CONVENTIcONu 2009, účastnil se akce AraSponzoring Zoo, těším se na NAL :). Jo - Žiju Aragornem, no a?

hater - 20. června 2010 13:26
hater

Ronkar 20. června 2010 12:02
Mno v případě nedávno schválených postav ano, protože se účastní soutěže, takže jsem tam zatím nic nepsal, jak se mi líbí nebo ne.

Ronkar - 20. června 2010 12:02
Ronkar

hater 19. června 2010 20:48
To je řečnická otázka? :)
Věř snům. Věř svému srdci a věř svému příběhu. (Neil Gaiman)

hater - 20. června 2010 11:23
hater

Opičák 19. června 2010 18:55
Tak to už máme tři postavy, skvělé :-)

hater - 19. června 2010 20:48
hater

Ronkar 19. června 2010 14:22
Mno myslím, že je to spíš tím, že když to chce redaktor správně okomentovat, tak si to musí rozmyslet. :-) Co napsat, aby to autorovi k něčemu bylo?

Opičák - 19. června 2010 18:55
Opičák

Moje postava je zatím na víceméně slušné cestě. Možná bych ji moch dodělat ještě dnes.

Yakaman - 19. června 2010 15:06
Yakaman

Ronkar 19. června 2010 14:22
Administrátor, který přijme článek, má právo prvního komentáře. Pokusíme se mezi sebou domluvit, abychom jej plně využívali.

Ronkar - 19. června 2010 14:22
Ronkar

Nefrete 19. června 2010 03:34
Aha :) Měl jsem dojem, že jsem narazil na několik článků, kde také chyběly reakce a z toho jsem usoudil, že se na Aragornu hodnocení od adminů nekoná.
Věř snům. Věř svému srdci a věř svému příběhu. (Neil Gaiman)

Opičák - 19. června 2010 09:35
Opičák

Mack 18. června 2010 23:48
Máš pravdu, ale já mám takovej zlozvk rýpat se v každým detailu a všechno 10x přepsat.

Nefrete - 19. června 2010 03:34
Nefrete

Ronkar 19. června 2010 01:44
Kaji se, konkrétně v tvém případě jsem ještě hodnocení nezvládla dopsat, jinak ostatní mnou zveřejněné články komentář mají a tu a tam něco malého připíšu i jinam. Poslední dobou je toho na mě poněkud příliš, takže nezvládám to, co bych chtěla.:/ Tím se rozhodně z toho nesnažím vykroutit a své resty vbrzku doženu.:)
Odpusť jim, neboť nevědí, co činí.

Ronkar - 19. června 2010 01:44
Ronkar

Objevil jsem zajímavou diskuzi :)
Jen k tomu, co se tu řešilo před tím, tedy fakt, že se na Aragornu nečtou články (popřípadě otázka toho, co se má a co nemá veřejně vystavit). Možná je to jenom můj pohled laika (nemám zkušenosti s vedením serveru), ale řekněte mi jednu věc - Proč admini, kteří se starají o články nenapíšou svoji stručnou kritiku s hodnocením k článku, který pověsí na web? Vždyť to právě oni jsou ti, kteří články přečtou, popřípadě opraví a zároveň jsou těmi, kteří by je měli referovat ostatním návštěvníkům tohoto webu resp. nalákat je.
Za sebe mohu říct, že když vyjde nějaký nový článek, tak mě na přečtení naláká zejména hodnocení a nejlépe pak hodnocení slovní. Když už vidím, že si článek někdo přečetl a má k němu svůj názor, určitě mě to motivuje k přečtení daného článku víc, než když je článek neoceněný.
Teď samozřejmě mluvím i z pozice člověka, který Aragorn objevil poměrně nedávno a vrhl se s nadšením do práce, protože očekával, že právě zde najde větší podporu, než na serverech, které nejsou specificky založené na žánry sci-fi a fantasy. Nic nepotěší autora víc, než reakce na jeho práci, ať už je jakákoli (pozitivní nebo negativní). Alespoň za sebe mohu říct, že neposílám své povídky na internet jen tak z rozmaru. Zajímá mě jak lidi reagují na to co píšu. Jestli je to oslovuje, jestli je to baví a pokud ano, proč je to baví. Chci psát pro lidi a chci jim i něco svojí tvorbou dát. Žádná rekce = marnost. Alespoň pro mě :)
Věř snům. Věř svému srdci a věř svému příběhu. (Neil Gaiman)

Mack - 18. června 2010 23:48
Mack

Já zastávám pravidlo, že dobrá postava je napsaná za chvilku:)

Ovšem dostat ten nápad:)
Would it help?

Opičák - 18. června 2010 23:20
Opičák

hater 18. června 2010 23:08
Hele, zítra se pouštím do psaní ;)

hater - 18. června 2010 23:08
hater

Opičák 18. června 2010 22:57
Pošli, čas si nějaký najdem i když týden je krátká doba.

Opičák - 18. června 2010 22:57
Opičák

hater 18. června 2010 22:48
V poho. Zkusím něco sesmolit. Asi něco na fantasy motiv zasazený do dnešní doby. 26. odjíždím do Turkylandu, takže to musíme udělat do tý doby... a budeš na to mít čas? Už tě o něj tvoje žena přestala okrádat? ;)

Vypisuje se 20 z celkem 1569 příspěvků|⇐ 1 ... 40 41 42 43 44 45 46 ... 79 ⇒|


↑ navigace

Záložková navigace

Galéria (fantasy)
Resize (tmavý)
Light (světlý)