Články (59 stran zpět) | Diskuze - Aragorn.cz



Diskuze

Články

Správci:Systém, Amthauer, hater, Nefrete, Yakaman
Popis:Diskuze, kde se mohou řešit problémy článků, ať už obecné, nebo konkrétní. Nápady na to, jak přitáhnout do této sekce nové lidi, jak ji vylepšit, zviditelnit ...
registrovaní uživatelé mají právo číst i zapisovat
neregistrovaní mohou jen číst
diskuze je odemčená
toto je systémová (oficiální) diskuze
Nástěnka:

Své texty si zálohujte, pokud Váš článek nebude schválen, bude současně vymazán z naší databáze.


Co můžete posílat do Článků?

Toto je prostor pro prezentaci Vašich beletristických či úvahových prací, které se alespoň okrajově dotýkají fantasy, sci-fi, hororu, historie, tajemna, absurdna či detektivky. Není-li již téma fantastické, nechť je fantaskní alespoň kompozice. Přijímáme povídky, básně, úvahy a postavy. Plánujete-li zpracovávat seriál nebo román po částech, nejprve uvažte, jak dlouho to skutečně vydržíte psát, budou-li se jednotlivé díly někam ubírat a vyvíjet (přinášet něco nového) a teprve odpovíte-li si kladně, zřetelně označený první díl (např. "1/12" nebo "I. díl") zašlete.


Co bude přijato a co ne?

Prosíme Vás, abyste si po sobě své dílo nejprve přečetli a rozvážili, má-li smysl jej posílat. Při prvním přečtení rovněž sami odhalíte většinu chyb a podstatně tím ulehčíte nám práci a sobě čekání na vyjití. Ani nezkoušejte posílat dílo cizí (epigonské však můžete). Vaše práce bude dále posouzena dle kvantitativních a kvalitativních hodnot. Co se prvého týče, přijímáme jen práce určitého rozsahu, v případě prózy tedy stanovuji dolní hranici na 400 slov a horní na 4000 slov. V případě poezie je 6 veršů minimum a 60 maximum, výjimku může tvořit hajku, bude-li ovšem dostatečně kvalitní, aby obstálo samo o sobě jako jediný článek. Nadpis a anotaci začněte velkým písmem, dodržte interpunkci a diakritiku. Vyvarujte se příliš rychle sesmolených a odfláklých počinů, provokací a přílišného chybování.


Za jak dlouho to vyjde?

Obvykle bude dílo vydáno do čtrnácti dnů, pouze ve výjimečných případech se může vydání zpozdit - přišlo-li by jich moc, příliš dlouhých nebo měli-li by redaktoři osobní starosti, které by jim nedovolovaly dost rychle vydávat. Chcete-li proces vydání Vašeho díla urychlit, můžete pro to udělat několik věcí: Vyškrtat zbytečné pasáže, posílat jen to lepší z tvorby, psát bez zbytečného chybování či si koupit bonus. Máte-li dojem, že není třeba Vaše díla kontrolovat, protože pravopis dostatečně (pozor, nemyslím na čtyřku) ovládáte, stačí se ozvat, proklepneme si Vás na základě některého z Vašich textů a uznáme-li, že kontrolu nepotřebujete, budete vycházet automaticky, respektive po zběžném přečtení.


Jak to je spisovně?


Nejste si zcela jisti kodifikací češtiny? Prohlédněte si následující desatero, jež by mohlo najít užitku nejen v rámci článků, ale třeba také na Rozcestí.

  1. Věta začíná velkým písmenem.
    Končí jedním z těchto způsobů: . ! ? …
    Král pozvedl svou válečnou sekeru.
  2. ! a ? užíváme vždy po jednom kousku.
    "Zhyň!" vykřikl král mocným hlasem.
  3. Za znaménky . , ! ? ; následuje vždy mezera. Nikdy není před nimi!
    Král, zvedaje svou sekeru, zařval. Nepřátelé poděšeně ustoupili.
  4. Ptáme-li se "koho", užíváme nebo mne.
    Ptáme-li se "komu", pak mně či mi.
    Ptáme-li se "o kom", užíváme mně.
    "Podej mně tu sekeru a následuj mne!" řekl mi král.
  5. Ptáme-li se "koho", píšeme ji (tu), ve všech ostatních případech (té).
    Sotva jsem ji spatřil, utíkal jsem naproti.
  6. Velké písmeno dáváme ustáleným názvům místním či osobním
    Také příslušníkům národnosti, ale ne ideologie.
    Ne přídavným jménům či příslovcím od toho odvozeným.
    Vysvětlil jsem tomu Rusovi česky, že nejsem muslim.
  7. Ypsilon píšeme po h ch k r d t n a ve vyjmenovaných slovech.
    Slova přejatá jsou výjimkou, předpona dys je ale někdy s tvrdým.
    Pilné víly vily plynule vínky a vlci zavile vyli.
  8. Měkké i přísluší v podstatných jménech mužským životným.
    Střední rod má v množném čísle koncovku -a.
    Koncovka podmětu a přísudku si většinou odpovídá (shoda).
    Děvčata sbírala chmel a otcové měli z toho radost.
  9. Podmět a přísudek jsou v každé větě; podmět smí být nevyjádřen.
    Věta bez přísudku je větným ekvivalentem.
    Přísudek může být i jmenný, se sponou být i bez ní.
    "Zhyňte!" křičí král a je [král] přitom hrozivý.
  10. V souvětí má každá věta jeden přísudek.
    Od druhé je oddělena čárkou či spojkou.
    Král statečně bojoval, aniž by se ohlížel na vlastní zranění.

Kdo si je stále nejistý, na internetu existuje tato fajnová stránka.

Jak se zobrazuje text psaný v článcích?

Každý enter se přepíše na html značku <br>. Jinak fungují veškeré html značky, tedy pokud chci tučné písmo, uzavřu jej mezi značky <strong>tučně</strong>, pokud chci kurzívou, uzavřu text mezi značky <em>kurzívou</em>.

Ideálně by měly být odstavce (anglicky paragraph) uzavřené mezi značkami <p>odstavec</p> a pak lze manipulovat s odstavci globálně. Tedy když bych na začátek dokumentu přidal <style>p{text-indent:15px}</style> bude odsazení prvního řádku odstavce 15 pixelů. V případě použití odstavců je však vhodné smazat entery (ve vstupu na aragornu), aby nevznikaly moc velké mezery. Nadpisy kapitol by měly být značeny jako <h4>nadpis 4</h4> (anglicky heading).

Vše se dá vyzkoušet velice snadno - vytvořením textového dokumentu (txt), do kterého text vložíme a uložíme jej jako .html pak jej můžeme prohlížet v internetovém prohlížeči jako kterýkoli jiný html dokument na webu. Na Aragornu navíc funguje převedení Enterů (nových řádků) na značku <br>.
Více o html například na Yuhůových stránkách. (Vyvarujte se ale, prosím, HTML tagů, pokud to jen bude možné. Stejně vám většinu z nich vymažu a jenom mi tím přidáváte práci. pozn. redaktora povídek)



Zvláštní diskuze na téma Poezie zde »
Zvláštní diskuze na téma Předměty zde »

Diskuze ⇓

Pro přidávání diskuzních příspěvků je třeba se nejprve přihlásit.

Vypisuje se 20 z celkem 1569 příspěvků|⇐ 1 ... 57 58 59 60 61 62 63 ... 79 ⇒|

Dadoun - 19. dubna 2010 16:39
Dadoun

apophis - 19. dubna 2010 16:01

Ah, omlouvám se, je to opravdu "pouze" 14 dní. :) Mám s tím časem poněkud problémy.

Doufám, že příběh nakonec schválen bude - snad se dočkám ještě v tomto tisicíletí. :D

Děkuji za brzkou odpověď
Garrus Sar'Maerlen

apophis - 19. dubna 2010 16:01
apophis

Dadoun 19. dubna 2010 15:43

jak se můžeš podívat u sebe na profilu, a stejně tak v sekci Články -> Moje ... tak čeká na schválení. A odeslaný byl 5.4... takže 14 dní není zase tak dlouhá doba :-)

Ale je fakt, že je to již na nějaké té hranici. Ovšem posečkej, protože již asi tak měsíc probíhá nábor nového redaktora na povídky... ikdyž pochybuji, že by zrovna tvou povídku schválil onen ještě neznámý, spíše tak učiní někdo ze současného teamu.

Posečkej... 14 dní není zas tak dlouhá doba.
Jsem obludný fantazák, jenž z temnoty svého doupěte leze kam se mu zachce a kdy se mu zachce.

Dadoun - 19. dubna 2010 15:43
Dadoun

Zdravím

Asi před měsícem jsem odeslal ke schválení svůj článek, jmenuje se: "Garrusovy paměti, část první: Nepříjemná procházka".

Divné je, že od té doby jsem o něm neslyšel. Nepřišla mi žádná soukromá zpráva, žádné oznamení o tom, jak na tom je, nic.

Proto se ptám, je to normální? Obyčejně bych setrval v čekání, ale měsíc je dle mého už opravdu dlouho na to, aby se s ním nic nedělo.

Garrus Sar'Maerlen

Moon.rider - 18. dubna 2010 22:22
Moon.rider

hater 18. dubna 2010 21:43
hm..máš dobrou dedukční inteligenci

a i metoda kterou si zvolil při vybírání redaktora...

splenditní..
Ministerstvo zdravotnictví vrauje: Moon škodí vám, i lidem ve vašem okolí.

sherridon - 18. dubna 2010 22:05
sherridon

hater 18. dubna 2010 21:20
týjo, tak to je přesnej opak toho, co si o krátkejch větách versus souvětích myslim já =D
*cink*

Voju - 18. dubna 2010 21:45
Voju

hater 18. dubna 2010 21:43
no..když to vidíš takhle, je čas abych se sám nad sebou zamyslel :D.. je to mé běžné jednání :D

hater - 18. dubna 2010 21:43
hater

Voju 18. dubna 2010 21:24
Není potřeba se omlouvat :-) jsem samozřejmě poslal úplnou pitomost, tak to se nedá čekat nic jiného, než že se dozvím jaká je to pitomost. Jistě, jako pohádka by šel styl vyprávění, ale chybí tomu silné ponaučení na konec.

Co mně na tvé kritice tak nějak vadilo je, že jsi se snažil působit mile a zároveň tvůj názor byl, že to je k ničemu :-) jak říkám, zdálo se mi, že tvým cílem je prostě napsat příjemnou kritiku, aby jsi se co nejlépe umístil v konkurzu a ne autorovi pomoci se zveřejněním jeho článku.

Voju - 18. dubna 2010 21:24
Voju

hater 18. dubna 2010 21:20
uff.. mno, opravdu mě nenapadlo že by někdo na aragorn umisťoval pohádku pro děti co ještě neumí číst nebo pochytily teprve základy tohoto umu, tedy... omlouvám se že jsem se snažil vnutit "vyšší" úroveň vyprávění a češtiny ...

hater - 18. dubna 2010 21:20
hater

Voju 18. dubna 2010 09:50
Vemu si třeba následující z tvé kritiky:

To co jsi mi odeslal ke schválení je krátce řečeno velmi špatné dílo. Věty za sebou občas nedávají smysl, příliš mnoho krátkých vět jednoduchých, přičemž souvětí bylo použito jenom párkrát, což je opravdu dost zásadní problém. Když nějaký čtenář otevře povídku, chce číst plynule a s návaznostmi, chce si užít děj, být do něj vtáhnut.. a ne být neustále přerušován tečkami a krátkými strohými větami, které dávají smysl jenom při troše štěstí.

Dalším z problémů které bych viděl jako velmi nepěkné je to, že celý příběh je psaný až moc informačně.. pokud uvedeš nějakou informaci že tak to je, nepiš to že to tak opravdu je a proč, je to příběh, prostě nastiň problém a pak ho "řeš", nepopisuj že ten problém vznikl z tohoto a z tohoto problému, nepopisuj že obrovi kručí v žaludku víc protože ho má větší, zkrať to třeba na to že obrovi hlasitě zakručelo v žaludku, vyhýbej se vysvětlivkám co odbočují z příběhu, opět tím zpříjemníš čtení.

První povídka byla koncipována jako pohádka v některých směrech inspirovaná Palečkem, kterého čtu své dceři. Jako taková je určena malým dětem, vysvětluje i jinak zřejmé věci a zabývá se tím co vlastně takový obr může jíst. Tvrdíš, že je to špatně :-) což možná je a nebo možná je také špatně, že autor nenapsal, že to je pohádka po malé děti :-) Výsledkem však je, že se snažíš autorovi vnutit něco, co vůbec nechce. A když napíšeš, že to je katastrofální :-) tak to podle mého skromného názoru nijak povídku nerozvine a ani to v ničem autorovi nepomáhá. A čtenářům to taky nezpříjemní čtení, protože se k žádnému nedostanou :-)

Ovšem samozřejmě v první verzi je pointa opravdu jen naznačená a hlavně je plná chyb, takže bych ji také nezveřejnil a vrátil k přepracování.

Druhá verze je určena pro starší čtenáře - protože většina kandidátů se nebyla ochotna přenést přes tento detail :-) a tak je psaná trošku jinak. Tuhle bych samozřejmě také vrátil k přepracování :-)

Moon.rider - 18. dubna 2010 12:26
Moon.rider

Voju 18. dubna 2010 09:50
ne, že do soutěže bys psal něco a kdybys tu funkci dostal tak bys psal zas něco jiného.

Je fakt že někde to přímo bylo do očí, jak se všichni snažeji bejt slušní:D decentní, snažit se pomoct atd atd. :D
Ministerstvo zdravotnictví vrauje: Moon škodí vám, i lidem ve vašem okolí.

Voju - 18. dubna 2010 09:50
Voju

hater 16. dubna 2010 21:01
Takže... můj problém je v tom že až moc pomáhám ? :D

Gekomak - 17. dubna 2010 20:42
Gekomak

hater 17. dubna 2010 20:32
Aspoň, že se všichni shodnete. To vás ctí :)
I love the life I live, I live the life I love.

hater - 17. dubna 2010 20:32
hater

Gekomak 17. dubna 2010 14:32
jako přinutit autora znovu si po sobě jednou přečíst vlastní text mi přijde někdy téměř nemožné :-) třeba Ragar toho nebyl schopný, přestože jsem měl po dvou týdnech asi čtyřicet poštolek.

Jak říká apophis - redaktor volí jak bude postupovat, jestli řekne autorovi co má přesně opravit, nebo jej prostě požádá ať si to po sobě ještě přečte a nebo to rovnou opraví podle sebe. Poslední možnosti, bych se ale spíše vyvaroval, protože autorem textu ke autor a ne redaktor. Každá korektura by měla být autorem schválená.

Gekomak - 17. dubna 2010 14:43
Gekomak

apophis 17. dubna 2010 14:36
Přesně takovou odpověď jsem čekal.
I love the life I live, I live the life I love.

apophis - 17. dubna 2010 14:36
apophis

Gekomak 17. dubna 2010 14:32

právě na tu tvou poslední otázku - je asi nejtěžší odpovědět. A asi i taková odpověď je to umění redaktora, aby uměl odhadnout, nakolik si daný autor chce nechat poradit s úpravou a opravou textu, a nakolik již je dostatečně tvrdohlavý, že pak i třeba prosazuje text s chybami.

Odpověď univerzální tedy neexistuje, protože u každého textu je to vždy jinak a vždy se pak jedná o konkrétní rady, možnosti, pocity a podobně - vztažené kontextově k danému dílu. Obecné stanovisko, myslím, nemůže ani existovat.
Jsem obludný fantazák, jenž z temnoty svého doupěte leze kam se mu zachce a kdy se mu zachce.

Gekomak - 17. dubna 2010 14:32
Gekomak

Chci jen podotknout, že jsem v zaslaných materiálech neopravoval každou chybu, jelikož by je měl podle mě najít sám autor, jinak se bude těchto chyb dopouštět opakovaně. Nevím, jestli se to sem teď hodí, ale bych rád věděl, je-li lepší vypsat chyby, nebo autorovi poradit, aby si svůj text znovu přečetl...
I love the life I live, I live the life I love.

hater - 17. dubna 2010 14:06
hater

Yakaman 17. dubna 2010 13:46
mno :-) tvůj komentář se mi líbí ze všech nejvíce. Svůj bych napsal v podobné struktuře, ale s jiným obsahem.

Yakaman - 17. dubna 2010 13:46
Yakaman

hater 16. dubna 2010 21:08

Můžeš se pustit do čtení:)

sherridon - 16. dubna 2010 22:16
sherridon

hater 16. dubna 2010 21:01
toho bodovýho tentononce jsem si taky všimla, ale když jsi psal, že tvůj výběr je subjetivní, rozhodla jsem se to neřešit s tím, že se to těch bodů nejspíš netýká =)
*cink*

hater - 16. dubna 2010 21:48
hater

Nefrete 16. dubna 2010 21:34
Když se na to podíváme tak, že nejsem žádný literární expert, ale informatik, kromě toho jsem původem slovák, takže jsem měl vždy určité potíže s jazykem, tak z těchto dvou faktů plyne, že uvedený názor není názorem odborníka. Je to názor amatéra, spíše laika. :-) Proto jej tak znevažuji. Myslím si, že kdokoli se nad uvedeným bodováním zamyslí, bude jej považovat alespoň z poloviny za pomýlené :-) a to není žádná skromnost z mojí strany - vím co jsem tam psal.

Rozhodně bych o žádném z kandidátů neříkal, že jsou zcela "mimo hru" - s tím nesouhlasím, protože já o vítězi nerozhoduji. Ale třeba by se někdo uvolil a pokusil se na získané materiály také sepsat nějaký, více odbornější posudek.

Vypisuje se 20 z celkem 1569 příspěvků|⇐ 1 ... 57 58 59 60 61 62 63 ... 79 ⇒|


↑ navigace

Záložková navigace

Galéria (fantasy)
Resize (tmavý)
Light (světlý)