Hlavní fórum (123 stran zpět) | Diskuze - Aragorn.cz

Diskuze

Hlavní fórum

Správci:Joh-ny, Elvis Preclík
Popis:diskuze je bez popisu...
registrovaní uživatelé mají právo číst i zapisovat
neregistrovaní mohou jen číst
diskuze je odemčená
Nástěnka:
Zásada 3T:
Topik Tu Tneni

Diskuze ⇓

Pro přidávání diskuzních příspěvků je třeba se nejprve přihlásit.

Vypisuje se 20 z celkem 4248 příspěvků|⇐ 1 ... 121 122 123 124 125 126 127 ... 213 ⇒|

Yakaman - 10. října 2010 21:28
Yakaman

Ad první věta: podle mě stojí polovina mých kolegů za prd. Je to tím, že aplikují postupy, které jsou zastaralé a pitomé. Za prvé - pokud jim dám méně peněz, než těm ostatním, nezlepší se. Protože jejich problém není ve výkonu, ale ve špatných postupech, o kterých si ale oni sami myslí, že jsou správné. Za druhé - oni si myslí, že jejich postupy jsou ty správné a moje ty pitomé. A kdo rozhodne, jestli náhodou nemají pravdu?
Měli jsme jednu jedinou lékařku, která pracovala poněkud pomalu, ale už u nás není. Ostatní jsou tak výkonní, jak je třeba. Takže kdybych byl primář, dal bych u nás všem stejné ohodnocení, s příhlédnutím pouze k funkci a praxi. Kdybych byl primář kretén, kterých je většina, protože málokdy se do vedoucích funkcí v nevýdělečných organizací dostávajkí ti nejlepší, bývá naopak pravidlem, že je tomu naopak, tak bych dával ohodnocení svým kámošům a těm, kteří by mi nejvíce pochlebovali nebo donášeli na ostatní.

Ale je to pravda, že můžu jít jinam a za tohle neléčit. Můžu jít za hranice. V Německu mi bude dobře a zájem o mě mají. Ale vždyť to sám říkáš vzápětí. Jenom pořád nevím, jestli nemám přemýšlet nad tím, kdo bude léčit kucika a Scouta a jejich děti. Ale když mi sami říkají, že o mě vlastně nestojí...

Ad příklad: V Motole se koupily scannery (na dokumenty) a počítače (tušímy tři kousky od každého) za 1,5milionu! Novináři zjistili, že se tyto scanery v nemocnici vůbec nenachází, nacházely se v soukromé firmě, která se živila mj. scanováním dokumentů. Dále zjistili, že tato firma dostala zakázku na scanování archivu zdrav dok. za posledních 15 let v nem. Motol. Dále zjistili, že cena zakázky podstatnš vyšší, než cena tržní. A nakonec, že firma patří příbuzným ředitele nemocnice. Podklady byly předány ministerstvu zdravotnictví a ještě jakémusi kontrolnímu úřadu. Ani jedna instituce neshledala vůbec žádné pochybení, vše je v naprostém pořádku.
Tak nevím, na co bychom kdo komu co hlásili. Dát to do novin? Tak to by asi za těchto podmínek byla nehorázná pomluva, žejo?

Stávky a petice: máš recht, rychle jsem to pochopil. Málokdy k něčemu vedou. Někdy ale je pozitivní ten jev, že se alespoň veřejnost o problému dozví. (Někdy to pozitivní není:)

Zajímavé pozorování, to rozhodně. Asi to vyplývá z toho,(a je to prokázáno) že většina lidí zvolí menší, jistý zisk hned, než mírně vyšší, méně jistý zisk později.

jilm - 10. října 2010 20:54
jilm

Yakaman 10. října 2010 20:35
Ty nevis, kterej z tvych kolegu je super doktor a kterej stoji za nic?
Jestli nejsi spokojenej ve sve nemocnici, tak vazne bez jinam. Protoze si odporujes - rikas, ze nemas kam jit a zaroven ze za tohle lecit nebudes. Tak jedno z toho nemuze byt pravda. Odejit je jediny ucinny tlak, ktery v ruce mas (mate). Stavky, demonstrace, petice jsou jen zebrani oproti realizovane hrozbe odchodu. Ono by se to zmenilo. Nevim o tom moc, ale verim, ze to vazne dneska v cizine jde uspesne zkusit. A jeste to je dobrodruzstvi. :-)
Ad priklad - podal nekdo sdeleni reditelovu nadrizenemu? Je to v novinach?

Ale chapu tvuj nazor, jen me to zaujalo v kontextu te diskuse tady. Predevsim ze odbory evidentne nechteji osobni ohodnoceni naprosto nikde, dokonce ani v soukrome sfere. Zajimave pozorovani minimalne.
Shit happens.

Yakaman - 10. října 2010 20:35
Yakaman

jilm 10. října 2010 20:00
Dobře, ale tohle se týká výroby, nebo jiných odvětví, kde snadno můžeš objektivizovat hodnotu zaměstnance a dle toho si ho cenit. My se obáváme, že aplikace modelu na lékaře možná není. Nevyrábíme, nevyděláváme. V lepším případě jsme objektivně nehodnotitelní, v horším případě můžou být kladně hodnoceni například lékaři, kteří nemocnici nejméně stojí, protože nejméně léčí.
Další obava: jestliže dnes nemá u nás v nemocnici kromě papalášů nikdo osobní ohodnocení a řadový lékař je odměňován nejnižší možnou mzdou, jakou povolují tabulky, proč by po zavedení nižších tabulkových mezd neměly klesnout mzdy na tuto hodnotu?
Pro pobavení: kolegové z radiologie potřebovali novou magnetickou rezonanci. Vybrali MR nejmenované firmy, nejnovější generace, vysoký výkon 2T, cena 45milionů. Ředitel jim místo toho koupil MR jiné nejmenované firmy, nižší generace, s polovičním výkonem 1T, cena 60milionů. Obchodním zástupcem této druhé nejmenované firmy je jeho bratr. Tohle je jeden z mnoha podobných případů tunelování nemocnic. Jak se pak mám tvářit na připravované změny a neskutečně směšné, trapné a nekonečněměseroucí kecy ředitelů nemocnic, že na naše osobní ohodnocení nejsou peníze a tak nikdo žádné nedostaneme? A na kecy typu - jestli se vám to nelíbí, jděte si kam chcete? Když v ČR je to všude stejné? Protože ministry žádné vlády to nezajímá? Protože vás to nezajímá? Protože vás to nezajímá ani když vám řeknu, že už vás za těchto podmínek nebudu dál léčit?

jilm - 10. října 2010 20:00
jilm

Yakaman: Kratka uvaha k tomu Tvemu odporu k vetsi platove diferenciaci ve zdravotnictvi: http://www.marginalrevolution.com/marginalrevolution/2010/10/why-do-unions-oppose-merit-pay.html
Shit happens.

Lucky;) - 10. října 2010 17:17
Lucky;)

nečetl jsem to celý, ale:

u kuřáků ta daň přeci existuje a to přímo při koupi krabičky, jde jen o to vyvážit cenu cigaret tak, aby nevznikal příliš velký prostor pro černý trh

pokud se obezity týče - je řada lidí, která za svou obezitu nemůže, nebo částečně nemůže... ať už za to může nějaká nemoc (poruchy štítné žlázy, cukrovka), věk (kolik procent lidí po čtyřicítce netrpí nadváhou?), výchova (pokud je člověk odmalička vedenej stylem "to musíš dojíst" apod., tak si prostě vytvoří špatný stravovací návyky a ty člověk neodbourá jen tim, že si v dospělosti poručí, to je jako byste v dospělosti z leváka dělali praváka), tak genetikou - sám závodně hraju futsal, jím míň než 90% chlapů v mym věku a přitom mám lehkou nadváhu v podstatě celej život, mám to po matce, ta to má po svém otci... takže to nejde brát takhle šmahem... samozřejmě pokud se někdo stravuje takřka výhradně po fast foodech, tak se nemůže divit, že má nadváhu... ale nedokážu si představit, jakým způsobem byste chtěli rozlišovat, kdo si za nadváhu může úplně sám a tudíž by měl platit vyšší zdravotní pojištění, kdo si za ní může jen z části a kdo vůbec... metabolismus každýho je jinej, mam kamaráda co standartně bílý ledničku v jednu v noci a při vejšce přes 180 má necelých 70 kilo...

takže boj s nadváhou podle mýho pouze osvětou, kvalitníma školníma jídelnama a vhodnejma potravinama v obchodech (tzn. chutné, syté, né však kalorické bomby)
3 křížky

jilm - 10. října 2010 16:51
jilm

Yakaman 10. října 2010 01:13
Ty vsechny nemoci za ktere koureni muze - to je urcite pravda. Ale bez cigaret by je lidi dostali stejne, protoze na ten tvuj seznam nakonec umre prakticky kazdy. Takze cigarety to nejspise pouze urychluji. A obvykle ve veku, kdy uz ti lide prilis produktivni nejsou. Takze pokud jde o ekonomickou stranku, vsadil bych se, ze kurakum muzeme byt za jejich obetave polozeni zivota vdecni. Kdybych mel cas a chut, zkusil bych na to najit nejaky odbornejsi clanek, musej toho byt stovky. Tohle je ale imho prevazujici nazor, ale jak psala vetvicka, tech promennych je hodne, takze to tu asi nevyresime. :-)

Kazdopadne Klaus lze a krade.
Shit happens.

Pepča - 10. října 2010 14:39
Pepča

hater 10. října 2010 14:15

Amen.
Kdo chce, hledá způsoby. Kdo nechce, hledá důvody...

hater - 10. října 2010 14:15
hater

mno já myslím, že:

1. cigarety smrdí
2. cucat se s kuřákem/kuřačkou je jako vylizovat popelník

všem, kterým se to líbí, přeji dobrou chuť :-)

Joh-ny - 10. října 2010 09:22
Joh-ny

větvička 10. října 2010 00:42

jsem rád že jsme si společně zacucali:-D
We're all pathetic and creepy and can't get girls-- that's why we fight robots

Yakaman - 10. října 2010 01:15
Yakaman

větvička 10. října 2010 00:42
Správně, takže to moje cucání raději ani nečtěte.

A vůbec, já jdu spát.

Yakaman - 10. října 2010 01:13
Yakaman

Joh-ny 10. října 2010 00:16
Incidence Ca plic je v ČR někde kolem 70/100000 (tzn. že ročně onemocní 70 lidí ze sto tisíc, tedy nějakých 7000 v republice.)
Ceny cytostatik se pohybují od pár stovek po několik desítek tisíc za jednu dávku. Používají se kombinace několika cytostatik. Léčba trvá měsíce. Součástí terapie může být chirurgická terapie a radioterapie. Pacienti stráví mnoho lůžkodnů na JIPkách, kde mají další podpůrnou péči. Nejsem onkolog, ale odhaduji, že jeden lůžkoden může stát 10000kč. Pak máte podpůrnou léčbu, léčbu komplikací, drahé diagnostické metody... Můj odhad tedy je, že 1,5 milionu na jednoho nemocného s ca plic je dnes už málo. Kdybychom počítali 2 miliony, tak nám vyjde ročně na Ca plic 14 miliard, pokud jsem se teď v noci nepřepočítal.

Vy ale pořád řešíte jen tu rakovinu plic. Kouření významě zvyšuje výskyt onemocnění koronárních tepen a tedy ischemické choroby srdeční, infarktů atd., ischemické choroby tepen dolních končetin s nutností operačních řešení, rakoviny jazyka, hrtanu, močového měchýře...
To máte další nemocné.
Kouření zhoršuje průběh všech jiných onemocnění, která v souvislosti s kouřením nevznikla, zejména onemocnění dýchacích cest, jejichž léčba je pak delší, komplikovanější a dražší.
Pak si uvědomte, že všichni ti nemocní nejen že spotřebovávají nějaké zdroje, ale žádné nevytváří. Protože nepracují.

Suma sumárum, kuřáci nás stojí MOC :) Na tom se jistě shodneme. Přesně to pravdu neumím spočítat. Kdybych si musel tipnout, kolik by se získalo, kdyby nikdo v zemi nekouřil, tak bych si myslel, že 50mld ročně. Ale nekamenujte mě za to číslo, je to můj odhad, nic moc podložený.

větvička - 10. října 2010 00:42
větvička

Hezké :) Samozřejmě s čísly si můžeme hrát dále.
Někde jsem četl o dvou protichůdných názorech které můžeme započítat.
1)není tak úplně fér počítat 57%. Protože kdyby kuřák nekouřil tak svoje peníze utratí někde jinde a tedy pravděpodobně se spotřební daní 20%. Takže bysme měli počítat s rozdílem normální daně a daně za cigarety. Nějakých 37-40%.
Ke krabičce denně se vyjadřovat nebudu, taky bych spotřebu jen hádal. Určitě se takoví lidé najdou, ale asi to nebude většina kuřáků.
2)Kdyby kuřák nekouřil, tak s největší pravděpodobností nebude žít navěky. A ať už bude skomírat na cokoliv tak jeho léčba tak jako tak bude něco stát. A možná si sáhne i na nějaký ten důchod(ale pokud si sáhne na důchod, tak zřejmě bude i déle pracovat)

Závěr: proměnných je příliš mnoho. A pokud ze začátku uvažujeme "vycucal jsem si z prstu" údaje, pak kupodivu nezískáme objektivní přehled o nákladech na kuřáky, ale opět "vycucal jsem si z druhého prstu" číslo.
!! Homosexuals are GAY !! | Senior internet discussion expert user *****

Joh-ny - 10. října 2010 00:37
Joh-ny

mimochodem to mi připomnělo film Děkujeme, že kouříte, který tímto všem vřele doporučuji, protože je prvotřídní.

Joh-ny - 10. října 2010 00:29
Joh-ny

1.)píše se v patnáci:-)
2.)Našel jsem jakousi americkou studii s daty z roku 1996 která uvádí náklady na průměrnou léčbu rakoviny plic jako 59 612 USD podle aktuálního kurzu 1 043 210 Kč. Samozřejmě tehdy byl kurz mnohem vyšší takže by to bylo i daleko (možná skoro dvojnásobně) víc v českých korunách, nicméně zase u nás jsou náklady o něco levnější, takže by jsme se mým odhadem mohli dostat k částce 1 500 000 Kč. Zas něco si hradí určitě sám, něco hradí pojišťovna, tak jako tak by jsme se asi pod milion nedostali.

Ale, má to dvě ale: zaprvé opravdu těžko říct co je to za rádobystudii a do jaké míry jí lze věřit (jenom jsem jí projel a našel číslo:-))
a zadruhé jsme nezahrnuli jak častý kuřák je náš průměrný kuřák (tzn. především že dostane raka)

Každopádně bych to uzavřel tím, že jsem jako obvykle nic nezjistil a jak moc proděláváme na každém kuřákovi zase nevíme:-D

Joh-ny - 10. října 2010 00:16
Joh-ny

Hullak 9. října 2010 22:54

1.)Ztráta se Z (já vim, já mám co radit)
2.)zní mi to jako challenge a jak říká Barney Stinson: "Challenge Accepted"
Vezměmeš příkladného kuřáka. A teď se omlouvám, nikdy jsem nekouřil takže nevim jestli příklad bude dostatečně příkladný.
Nechť kouří krabku denně.
Nechť krabka stojí 70,-Kč
Nyní, jak nám větvička sdělil je z toho daň minimálně 57% což nám dává pěkných 39,90 Kč
279,30 týdně
1197,00 měsíčně
14 563,50 ročně
Nechť kuřák začal jako dnešní cool teenageři kouřit ve 15ti.
Nechť raka chytnul v 60. (dva z mých prarodičů-těžcí kuřáci- ještě ve svých 70ti stále raka nechytli, maj jenom nemocný srdce)
Za 45 let kouření zaplatil tedy státu nádherných 655 367,50 Kč

Tak a teď ta těžší část... kolik stojí náklady na léčbu jednoho blbce s rakem, případně jinou nemocí způsobenou kouřením?
Strýček google mi s tím nepomohl.... opět by snad mohl pomoct Yakaman, pracující v oboru, ne snad s přesným číslem ale aspoň s nějakým odhadem, prosím?

každopádně když jsem to googlil tak jsem k tomuhle tématu narazil na dva protichůdné články, víceméně vypočítávající totéž:

http://www.ceskenoviny.cz/zpravy/expertka-dane-za-tabak-v-cr-neodrazi-naklady-na-lecbu-kuraku/503440&id_seznam=5516

http://www.virtually.cz/art.php?art=14255

jenom jsem je prolít, ale myslím že v obou je ten výpočet trochu neobjektivní.

Tak jako tak myslím že postupným zvyšováním daně z tabáku se nic nezkazí.

Hullak - 9. října 2010 22:54
Hullak

kucik 8. října 2010 23:36
Kuřák dá státu na daních opravdu více než kdokoli jiný, ale cena léčby chemoterapií a ozařováním zdaleka přesáhne výši daně, i když se započítají kuřáci, kteří nikdy neonemocní, tak jsou kuřáci strátová skupina.
Na světě není zrádnějšího stvoření nad ženu a chlípnějšího hovada nad muže.

Joh-ny - 9. října 2010 18:42
Joh-ny

Elvis Preclík 9. října 2010 17:28
Yakaman 9. října 2010 16:03

V tom případě se omlouvám, neboť jsem byl vedle jak ta jedle a na obezitu vůbec žádnej plán nemám

jilm 9. října 2010 15:43

Když řeknu že teď nemáš pravdu úplně stejně jako jí vždyck nemá Klaus, asi to bude jedna z těch věcí co vyvracej sami sebe co?:-)) a přesto mi to leze na jazyk:-D

Yakaman - 9. října 2010 18:32
Yakaman

kucik 9. října 2010 16:35
ad neproplacení léčby: taky možnost, o které stojí za to uvažovat. Akorát trochu nehumánní a krutá.

Elvis Preclík - 9. října 2010 17:28
Elvis Preclík

Joh-ny 9. října 2010 15:31

Když se nebudeš pravidelně alespoň trochu hejbat a budeš nekotrolovatelně žrát:0), nebudeš mít dobrý metabolismus natož svaly -nemluvě o zničeném těle- a ani ta liposukce nepomůže.

kucik - 9. října 2010 16:35
kucik

Yakaman 9. října 2010 16:15
Dobre, pak ale nemuzes myslet vazne, kdyz jsi na zacatku napsal, ze nechapes, proc obezni uz ted neplati vyssi dan. OK, beru jako nadsazku.

Neplacu nad perzekuci kuraku. Vadi mi pomysleni, ze by kazdy podstupoval povinne zdravotni vysetreni, na jehoz zaklade by mu bylo cokoliv vymereno (at uz to maji byt dane, nebo pocet popelnic pred domem).

Povazuji za jeden z podstatnych vydobytku svobody cloveka, mit svobodnou volbu v tom, jak si znicim sve telo. Chces si znicit plice kourenim? Tvoje volba. Stat na tobe vydela na dani z cigaret. (A jak uz bylo receno, jde jen o zpusob, jakym stat tuto dan pouzije)

V cem se asi rozchazime je ono socialne solidarni pojeti zdravotnictvi, jake u nas je. Nesouhlasim s sikanou cloveka ve chvili, kdy si sve zdravi nici. Za sve ciny by mel platit primo tim, ze mu pojistovna neproplati nasledne leceni, nikoliv nejakou statem urcenou taxou predem.
Básníci krve / básníci šílenství / básníci výsměchu / básníci beze slov.

Vypisuje se 20 z celkem 4248 příspěvků|⇐ 1 ... 121 122 123 124 125 126 127 ... 213 ⇒|

↑ navigace

Záložková navigace

Galéria (fantasy)
Resize (tmavý)
Light (světlý)